Rabalder Sideri – Ny fruktsatsing på Halsnøy

En langsiktig satsing på frukt

Tidligere i år ble et småbruk på 177 dekar ved Skartveitvågen solgt, og kjøperen, Øystein Skjæveland, har klare planer for eiendommen. De kommende årene skal området utvikles til en fullskala fruktgård. En fireårig plan ligger allerede klar, med mål om å plante rundt 12 000 eple- og pæretre der over 60% er engelske og franske sorter.

I tillegg ønsker Skjæveland å sette av et eget felt til gamle Ryfylke-sorter som kan egne seg godt til sider, og han ser verdien av innspill fra lokalbefolkningen med kunnskap om tradisjonelle sorter.

Kompetanse som bygger kvalitet

Øystein begynte å lage sider for åtte år siden og har siden bygget opp solid kompetanse gjennom kurs i både Hardanger og England. Han er også utdannet gartner, og har nylig fullført pommelierutdanningen ved Fagskulen Vestland på Hjeltnes. Det målrettede arbeidet har allerede gitt gode resultater og under siderfestivalen i Øystese i høst vant han prisen for beste nye produkt med en alkoholfri sider. Alkoholfri sider er et segment i sterk vekst, og det er også denne typen produkter han ønsker å satse videre på.

Et miljø som vokser i Ryfylkeøyene

Det har de siste årene skjedd en positiv utvikling innen frukt- og bærdyrking i regionen. På Finnøy og Halsnøy er flere nye satsinger i gang, og Rabalder Sideri blir en del av dette voksende miljøet sammen med etablerte og nye produsenter som blant annet Ramsen Gård, Hanasand og Halsnøy Safteri. Det brede engasjementet i regionen gjør at flere aktører kan lære av hverandre, skape synergier og styrke posisjonen til lokale drikke- og matprodusenter.

Utvikling av gården

Småbruket Skjæveland har overtatt består av både våningshus, driftsbygning og et 1300 kvadratmeter stort drivhus. Huset fra 1920-tallet trenger omfattende rehabilitering, og i mellomtiden bor han i campingvogn mens arbeidet pågår.

Drivhuset gir muligheter for produksjon av bringebær og jordbær, hvor deler av bærene kan inngå i ulike drikkeprodukter etter hvert som produksjonen utvikles. Men det viktigste er i følge Øystein å få  etablert et moderne sideri som er spesialtilpasset produksjon av alkoholfri sider.

Veien videre

Rabalder Sideri er nå i en tidlig, men spennende utviklingsfase. Skjæveland kombinerer utviklingen av fruktgården med jobben sin, og helgene brukes til arbeid på Halsnøy.

Som en del av samarbeidet med TEAL får satsingen støtte innen forretningsutvikling, konseptarbeid og strategiske valg. Målet er å bidra til at Rabalder Sideri etablerer seg som en bærekraftig og konkurransedyktig produsent i et marked som vokser – både regionalt og nasjonalt.

LOKALMAT
04.12.2025

Rabalder Sideri – Ny fruktsatsing på Halsnøy

På Halsnøy er en ny aktør i gang med å bygge opp en moderne fruktgård med ambisjoner om både stor produksjon og sterke lokale røtter. Rabalder Sideri planlegger tusenvis av eple- og pæretre, en egen samling av gamle Ryfylke-sorter og framtidig siderproduksjon basert på både tradisjon og ny kunnskap.

En langsiktig satsing på frukt

Tidligere i år ble et småbruk på 177 dekar ved Skartveitvågen solgt, og kjøperen, Øystein Skjæveland, har klare planer for eiendommen. De kommende årene skal området utvikles til en fullskala fruktgård. En fireårig plan ligger allerede klar, med mål om å plante rundt 12 000 eple- og pæretre der over 60% er engelske og franske sorter.

I tillegg ønsker Skjæveland å sette av et eget felt til gamle Ryfylke-sorter som kan egne seg godt til sider, og han ser verdien av innspill fra lokalbefolkningen med kunnskap om tradisjonelle sorter.

Kompetanse som bygger kvalitet

Øystein begynte å lage sider for åtte år siden og har siden bygget opp solid kompetanse gjennom kurs i både Hardanger og England. Han er også utdannet gartner, og har nylig fullført pommelierutdanningen ved Fagskulen Vestland på Hjeltnes. Det målrettede arbeidet har allerede gitt gode resultater og under siderfestivalen i Øystese i høst vant han prisen for beste nye produkt med en alkoholfri sider. Alkoholfri sider er et segment i sterk vekst, og det er også denne typen produkter han ønsker å satse videre på.

Et miljø som vokser i Ryfylkeøyene

Det har de siste årene skjedd en positiv utvikling innen frukt- og bærdyrking i regionen. På Finnøy og Halsnøy er flere nye satsinger i gang, og Rabalder Sideri blir en del av dette voksende miljøet sammen med etablerte og nye produsenter som blant annet Ramsen Gård, Hanasand og Halsnøy Safteri. Det brede engasjementet i regionen gjør at flere aktører kan lære av hverandre, skape synergier og styrke posisjonen til lokale drikke- og matprodusenter.

Utvikling av gården

Småbruket Skjæveland har overtatt består av både våningshus, driftsbygning og et 1300 kvadratmeter stort drivhus. Huset fra 1920-tallet trenger omfattende rehabilitering, og i mellomtiden bor han i campingvogn mens arbeidet pågår.

Drivhuset gir muligheter for produksjon av bringebær og jordbær, hvor deler av bærene kan inngå i ulike drikkeprodukter etter hvert som produksjonen utvikles. Men det viktigste er i følge Øystein å få  etablert et moderne sideri som er spesialtilpasset produksjon av alkoholfri sider.

Veien videre

Rabalder Sideri er nå i en tidlig, men spennende utviklingsfase. Skjæveland kombinerer utviklingen av fruktgården med jobben sin, og helgene brukes til arbeid på Halsnøy.

Som en del av samarbeidet med TEAL får satsingen støtte innen forretningsutvikling, konseptarbeid og strategiske valg. Målet er å bidra til at Rabalder Sideri etablerer seg som en bærekraftig og konkurransedyktig produsent i et marked som vokser – både regionalt og nasjonalt.

Aktuelt