Scroll
TEAL skal bidra til bærekraftig næringsutvikling innen landbruket, og identifisere forretningspotensiale innen naturbasert næring. Våre forretningsutviklere har bred kunnskap om de markedsmessige aspektene innen næringsutvikling, og kan bistå din bedrift med utarbeidelse og videreutvikling av prosjekt og forretningsidé.
Kontakt ossProsjekt i TEAL siden oktober 2022.
Med økende krav til miljøvennlig produksjon, høye strømpriser og mangel på faglig støtte, har behovet for samarbeid i veksthusnæringen blitt tydelig. Gjennom innovasjonsnettverket settes utfordringer i system – og produsentene kobles tettere sammen.
Historien
Bakgrunnen for nettverket er at veksthusprodusenter står i mange av de samme utfordringene: uforutsigbare strømpriser, behov for miljøvennlige løsninger, mangel på ressurser og liten markedsmakt. Samtidig øker presset på matsikkerhet og selvforsyning, og strukturen i bransjen er i endring – de store blir større, mens små produsenter faller fra. Mange gartnere nærmer seg pensjonsalder, og det er behov for å finne nye løsninger sammen. Gartnerfaget er komplekst, og krever innsikt i alt fra biologi og teknologi til økonomi og HR. Per i dag er videregående skole høyeste formelle utdanning for mange gartnere.
Veivalg og utvikling
Nettverket har tatt tak i behovet for bedre oversikt, faglig støtte og koblinger på tvers. Sammen med produsentene er det etablert flere prosjekter, og gjennomført workshops og bedriftsbesøk for å identifisere utfordringer og dele erfaringer. Et eget initiativ – «Neste generasjon veksthusprodusenter» – har blitt etablert for å styrke rekrutteringen til næringen. Det jobbes også med felles prosjekter, som utvikling av klimanøytral veksthus-produksjon, i samarbeid med NIBIO, GPS og NGF.
Forretningsutvikler: Tove Sivertsen
Foto: Sina Tjøtta
Målbedrift i TEAL siden august 2023.
Fjellam frå Ryfylke har fått tildelt Beskyttet Geografisk Betegnelse som er en anerkjennelse som vitner om høy kvalitet, sterke tradisjoner og tett tilknytning til Ryfylkes fjellbeiteområder.
Historien
Fjellam frå Ryfylke er tuftet på lange tradisjoner og godt samarbeid mellom sauebønder i fjellområdene fra Røldal til Sirdal. Med fokus på dyrevelferd, bærekraft og unike beiteområder har produsentene lagt grunnlaget for et produkt med tydelig identitet og høy kvalitet. Anerkjennelsen kom i 2024, da Fjellam frå Ryfylke ble tildelt Beskyttet Geografisk Betegnelse – en kvalitetsordning som stiller strenge krav til opprinnelse og produksjonsmetoder.
Veivalg og utvikling
For å styrke synlighet og verdiskaping har produsentene tatt flere grep de siste årene – med støtte fra TEAL. Arbeidet har omfattet alt fra strategier for utnyttelse av hele dyret og innsalg mot nye kundesegmenter, til oppdatering av markedsmateriell og deltakelse på messer. Det er også lagt til rette for dialog med aktører som Prima, Nortura og A. Idsøe, og utviklet en tydeligere kommersiell tilnærming til salgs- og markedsarbeidet. Fokuset fremover er økt lønnsomhet for produsentene, styrket markedsposisjon og videreforedling.
Konsulent: Anders Hellegard
Foto: John McCaffery
Nettside: https://www.fjellam.no/