LOKALMAT

Scroll

LOKALMAT

TEAL skal stimulere til norskprodusert og kortreist lokalmat med fokus på bærekraftig utvikling. Våre forretningsutviklere har bred kunnskap og erfaring fra mat- og produktutvikling, og kan bistå med utarbeidelse og videreutvikling av idé til ferdig produkt. Vi hjelper deg med å identifisere og ta ut forretningspotensialet i din bedrift!

Kontakt oss

KUNDECASER:

OmCider – Prisvinnende smak og lokal drivkraft

Målbedrift i TEAL siden januar 2023.

På få år har OmCider bygd opp et moderne sideri på Hjelmeland. Med tydelige verdier og sterke ambisjoner har de utviklet både bedriften og merkevaren – og skapt lokal drikke med særpreg.

Historien
OmCider ble etablert i 2019, etter at kraftige haglbyger satte fart på nye planer for gården. Ett år senere stod sideriet klart, med 17 000 epletrær og 2 700 morelltrær som grunnlag og produksjonen av sider var i gang allerede samme år. Siderne har allerede fått anerkjennelse i kåringer som CiderWorld Frankfurt, Sider-VM i Bergen og International Brewing & Cider Awards.

Veivalg og utvikling
Behovet for mer struktur førte til et samarbeid med TEAL, som har bidratt med støtte til forretningsmodell, målgruppekartlegging, profilering og søknadsarbeid. Gjennom samarbeidet har OmCider fått på plass en tydelig visjon og en strategi for videre vekst. Arbeidet har også omfattet produktsortiment, design og sidersmakinger – med fokus på helhet i driften og balanse mellom produksjon, marked og identitet.

"Vi hadde ikke vært der vi er i dag, hadde det ikke vært for TEAL." - Bodil Kvame, daglig leder i OmCider

Forretningsutvikler: Bent Hansen
Design: Camilla Rosenlund
Foto: Kevin Molstad
Nettside: https://omcider.no/

NETTSIDER
NETTSIDER

Ryfylkefrukt SA - Upcycling i praksis

Målbedrift i TEAL siden februar 2024.

Etter en sesong preget av både rekordleveranser og haglskadde epler valgte produsentsamvirket Ryfylkefrukt å satse på egen videreforedling.

Historien
Ryfylkefrukt SA er et samvirke eid av 38 fruktprodusenter fra Jelsa i nord til Hofsherad i sør. Siden oppstarten i 2017 har volumene økt betydelig, og i 2024 ble det levert inn hele 590 tonn til sortering. Samtidig førte kraftig hagl til at store mengder frukt ikke kunne selges som ferskvare. For å ta vare på verdiene i overskuddsfrukten, startet en prosess for å videreforedle råstoffet.

Utvikling og veivalg
Gjennom et målrettet utviklingsarbeid har Ryfylkefrukt gått fra idé til ferdig produkt på kort tid. En markeds-avklaring finansiert av Innovasjon Norge ble starten, etterfulgt av produktutvikling, utstyrsanskaffelser og innsikt i emballering, lagring og holdbarhet. I prosessen har de fått støtte fra TEAL til blant annet søknadsarbeid, markedsinnsikt og kobling mot relevante aktører.

Resultatet ble Ryfylkejuice – en eplejuice som nå selges i samtlige Meny-butikker i Rogaland, utvalgte Coop Mega-butikker og store gårdsutsalg i Stavanger. Utstyret blir nå brukt til testing av andre råvarer gjennom et arbeid som har som mål å skape nye arbeidsplasser og helårsdrift. Dette arbeidet ledes også av TEAL.

Forretningsutvikler: Sigve Skretting
Bilde av Agnar: Roar Larsen (Strandbuen)

Kvitsøy Ysteri – Eit nytt smaksbidrag fra øysamfunnet

Målbedrift i TEAL siden desember 2024.

To engasjerte matentusiaster har gått sammen om å etablere Kvitsøy Ysteri. Med lokal melk, sterk interesse og god støtte i ryggen, tar de første steg mot ett nytt lokalmattilbud i regionen.

Historien
Initiativet til ett ysteri på Kvitsøy ble tatt av TEAL og kommunen i 2023. Målet var å finne lokale krefter som ønsket å jobbe med foredling av melk. Etter en lokal utlysning meldte Georg Rehberger og Silje Bjerklund seg. Siden høsten 2023 har de deltatt på kurs og studieturer, blant annet til Oste-VM i Trondheim og til Ryfylke Gardsysteri. Dette har gitt viktig kunnskap og inspirasjon til videre satsing. Høsten 2024 ble Kvitsøy Ysteri stiftet, og testproduksjonen er godt i gang.

Veivalg og utvikling
Med støtte fra TEAL er det lagt ett løp for gradvis etablering, tilpasset hverdagen til de to gründerene som per i dag også har andre jobear. Det jobbes med forretningsplan, søknader og markedsavklaring, og dialogen med kommunen og næringsliv om framtidige lokaler er i gang. Etableringen av Kvitsøy Ysteri vil styrke lokalmatprofilen til kommunen og bidra til å gjøre Kvitsøy til en enda mer attraktiv mat- og reiselivsdestinasjon.

Forretningsutvikler: Sigve Skretting
Bilde av Kvitsøy: Jonas Haarr Friestad (Aftenposten)

NETTSIDER
NETTSIDER

Apal Sideri - Norsk sider med klare ambisjoner

Målbedrift i TEAL siden januar 2021.

På Sæbø i Hjelmeland har Apal Sideri på kort tid etablert seg som en prisvinnende merkevare med blikket rettet mot internasjonale markeder.

Historien
Som neste generasjon på gården ønsket Dan Olav Sæbø å gi eplene mer verdi. Han laget sin første sider og sendte den for moro skyld inn til World Cider Awards – og tok gull på første forsøk. Den uventede seieren ga inspirasjon og mot til å satse videre. Siden har han bygget opp Apal Stova som smakslokale, etablert et moderne sideri og åpnet egen butikk, der hvert ledd er planlagt for å gi en helhetlig opplevelse fra fra visuell identitet og interiør til produktportefølje og gjesteopplevelser.

Veivalg og utvikling

I samarbeid med TEAL er det utviklet en helhetlig strategi for drift, marked, posisjonering og gjesteopplevelser. Dette har omfattet konseptmanual, visuell identitet, produktutvikling, prismodeller og helårsopplevelser for Apal Stova. Det er hentet inn støtte fra Innovasjon Norge til investeringer og nyansettelser, og det er jobbet målrettet mot restaurantmarkedet. Resultatet er en profesjonalisert virksomhet med et tydelig premiumuttrykk og med ambisjoner om å konkurrere i det internasjonale markedet.

Forretningsutvikler: Bent Hansen
Design: ANTI
Foto: Lumiere Studio
Nettside: https://apalsideri.no/

Nyheter

Upcycling - Fra matsvinn til nye verdier

LOKALMAT

Upcycling handler om å utnytte ressursene bedre, og er i dag en viktig del av arbeidet med å redusere matsvinn og skape mer bærekraftige verdikjeder.

Les mer →

OmCider og Apal Sideri fikk gull og hovedpris i prestisjefylt sidermesterskap

LOKALMAT

I årets utgave av International Cider Challenge gikk både OmCider og Apal Sideri helt til topps med gull og konkurransens gjeveste utmerkelse.

Les mer →

Tomatfestivalen 2025 – Snart klart for folkefest på Finnøy

REISELIV

Lørdag 16. august fylles Judaberg med boder, smaker og mennesker når Tomatfestivalen igjen inviterer til folkefest på Finnøy.

Les mer →

Blizbi – Din personlige guide til aktiviteter og opplevelser

REISELIV

Forrige uke ble testversjonen av Blizbi lansert i Stavanger- og Ryfylkeregionen. Dette er en app som skal hjelpe folk å finne aktiviteter i nærheten.

Les mer →

Aktuelt