Upcycling - Fra matsvinn til nye verdier

Fra matsvinn til verdiskaping i grøntnæringen

Det finnes flere gode eksempler der restråstoff har fått nytt liv. Et eksempel er jobben Ryfylkefrukt har gjort med epler med kosmetiske skader. Ryfylkefrukt SA er et samvirke eid av 38 fruktprodusenter i Ryfylke, og som i 2024 opplevde en sesong med både rekordleveranser og store mengder haglskadde epler. For å sikre verdiene i den skadde frukten, startet de en satsing på videreforedling der TEAL har bidratt med utviklingsarbeid, markedsinnsikt og koblinger til relevante aktører.

Foto: Roar Larsen (Strandbuen)

Resultatet ble Ryfylkejuice, en eplejuice som raskt fikk plass i samtlige Meny-butikker i Rogaland, utvalgte Coop Mega-butikker og store gårdsutsalg i Stavanger. Satsingen har siden vokst videre med produkter som epleslush, og anlegget brukes nå aktivt til testing av pressing og foredling av andre råvarer som gulrot, agurk og tomat. Gulrot har allerede funnet veien inn i blant annet laksefiskekaker som er laget av håndskrapt ryggkjøtt av laks, som ofte blir til overs, og kvernet gulrot som av ulike grunner ikke havner i butikkene, selv om den er full av smak og næring. Dette var mulig gjennom tett samarbeid med Plateful som har utviklet en plattform for å gi overskuddsråvarer nytt markedspotensial. Som grossist kobler de produsenter med kantiner, butikker og andre aktører, slik at maten i størst mulig grad havner på tallerkenen og ikke blir kastet.

Resultatet ble en bærekraftig, smakfull og næringsrik fiskekake og et godt eksempel på hvordan grøntnæringen og sjømatindustrien kan spille på lag for å redusere matsvinn, skape merverdi og utvikle løsninger som både produsenter og forbrukere kan være stolte av.

Upcycling på agendaen på What's Growing
Upcycling er et tema som favner langt bredere enn fruktproduksjon. Det handler om blant annet om hvordan hele grøntnæringen kan utnytte ressursene bedre og redusere svinn. Dette blir også tema når Anders Hellegaard fra TEAL og Agnar Apeland fra Ryfylkefrukt SA deltar på konferansen What’s Growing 2025. Under foredraget «Råstoff – kaster vi verdiene våre?» vil de dele erfaringer fra prosessen og diskutere hvordan andre kan la seg inspirere til å se muligheter der man tidligere har sett begrensninger.

LOKALMAT
03.09.2025

Upcycling - Fra matsvinn til nye verdier

Hva gjør vi med råvarer som ikke kan selges, men som likevel har et stort potensial? Upcycling handler om å gi nytt liv til ressurser som ellers ville gått tapt, og er i dag en viktig del av arbeidet med å redusere matsvinn og skape mer bærekraftige verdikjeder. Ved å tenke nytt rundt bruk av restråstoff kan avfall bli til produkter, og utfordringer kan forvandles til muligheter.

Fra matsvinn til verdiskaping i grøntnæringen

Det finnes flere gode eksempler der restråstoff har fått nytt liv. Et eksempel er jobben Ryfylkefrukt har gjort med epler med kosmetiske skader. Ryfylkefrukt SA er et samvirke eid av 38 fruktprodusenter i Ryfylke, og som i 2024 opplevde en sesong med både rekordleveranser og store mengder haglskadde epler. For å sikre verdiene i den skadde frukten, startet de en satsing på videreforedling der TEAL har bidratt med utviklingsarbeid, markedsinnsikt og koblinger til relevante aktører.

Foto: Roar Larsen (Strandbuen)

Resultatet ble Ryfylkejuice, en eplejuice som raskt fikk plass i samtlige Meny-butikker i Rogaland, utvalgte Coop Mega-butikker og store gårdsutsalg i Stavanger. Satsingen har siden vokst videre med produkter som epleslush, og anlegget brukes nå aktivt til testing av pressing og foredling av andre råvarer som gulrot, agurk og tomat. Gulrot har allerede funnet veien inn i blant annet laksefiskekaker som er laget av håndskrapt ryggkjøtt av laks, som ofte blir til overs, og kvernet gulrot som av ulike grunner ikke havner i butikkene, selv om den er full av smak og næring. Dette var mulig gjennom tett samarbeid med Plateful som har utviklet en plattform for å gi overskuddsråvarer nytt markedspotensial. Som grossist kobler de produsenter med kantiner, butikker og andre aktører, slik at maten i størst mulig grad havner på tallerkenen og ikke blir kastet.

Resultatet ble en bærekraftig, smakfull og næringsrik fiskekake og et godt eksempel på hvordan grøntnæringen og sjømatindustrien kan spille på lag for å redusere matsvinn, skape merverdi og utvikle løsninger som både produsenter og forbrukere kan være stolte av.

Upcycling på agendaen på What's Growing
Upcycling er et tema som favner langt bredere enn fruktproduksjon. Det handler om blant annet om hvordan hele grøntnæringen kan utnytte ressursene bedre og redusere svinn. Dette blir også tema når Anders Hellegaard fra TEAL og Agnar Apeland fra Ryfylkefrukt SA deltar på konferansen What’s Growing 2025. Under foredraget «Råstoff – kaster vi verdiene våre?» vil de dele erfaringer fra prosessen og diskutere hvordan andre kan la seg inspirere til å se muligheter der man tidligere har sett begrensninger.

Aktuelt