Da Oddbjørg Måland og Ole Klingsheim kjøpte eiendommen på Fogn for to år siden, så de muligheten til å skape noe mer. I dag rommer stedet både overnatting i toppklasse, et koselig bryggeri, og en kafe - et samlingspunkt der gode opplevelser, lokale råvarer og fellesskap står i sentrum.

Med utsikt over fjorden og kort vei fra hurtigbåtkaien har Oddbjørg og Ole skapt et sted som kombinerer tradisjon og nyskaping. Her møtes gjestene til gode måltider, hjemmelaget øl og varm gjestfrihet – enten de kommer for å overnatte, ta turen innom kafeen i Sjøhuset, eller samles rundt langbordet i bryggeriet.

Da Naustet sto ferdig pusset opp sommeren 2024, fikk Fogn et nytt samlingspunkt. I andre etasje ligger en AirBnb-leilighet som har hatt rekordsesong i 2025, med fullt belegg fra mai til langt ut i oktober. Naustet er rangert blant topp 1 % globalt på AirBnb og har 5 av 5 stjerner i samtlige kategorier – fra renhold og kommunikasjon til beliggenhet og verdi for pengene. Med 100% toppscore og status som «gjestefavoritt» har Oddbjørg og Ole også oppnådd Superhost-tittel tre år på rad.
I første etasje har Naustbryggeriet utviklet seg til å bli en sosial møteplass. Langbordet samler både små og store grupper, ofte langt over de 12 sitteplassene det egentlig er beregnet for. Om sommeren flytter stemningen ut på brygga, der kald drikke kan nytes i solen.
"Det skal være koselig og nedpå," sier Oddbjørg.
Rett ved siden av Naustet ligger tre sjøhus, og ett av disse har Oddbjørg og Ole tatt i bruk som kafe. Her serveres den berømte tomatsuppen - laget av frasorterte tomater med kosmetiske skader fra Tomatpakkeriet på Fogn.
«Det gir en ekstra dimensjon at tomatene egentlig skulle vært kastet. Kvaliteten og smaken på tomatene er minst like god, og vi vet at vi bidrar til mindre matsvinn,» forteller Oddbjørg.
I tillegg til tomatsuppen serveres kaker og kaffe, og det er mulig å kjøpe med seg ferskt brød og kaker. Kafeen åpnes ved spesielle anledninger, og responsen har vært overveldende. Pensjonistforeninger, turgrupper og DNT-lag har flere ganger ønsket servering i forbindelse med turer til dagsturhytta Ørnareiret – noe Oddbjørg gledelig ordner.
Planene videre er store. Oddbjørg og Ole ønsker å bygge et fullverdig kjøkken i midtsjøhuset, og tilrettelegge det siste sjøhuset for utleie til arrangementer som konferanser, julebord, barnedåp, minnestund og annet. På sikt ønsker de også å etablere et utsalg med lokale produkter, slik at besøkende kan kjøpe med seg gode lokale produkter hjem.

Etter en travel sommersesong retter Naustet nå blikket mot julen. To lørdager, 29. november og 13. desember, åpner de dørene for førjulsstemning med rømmegrøt, kaker, kaffe og annet godt i cafeen, mens bryggeriet holder åpent på ettermiddagen. Lokale produsenter som Øy-is og Halsnøy Safteri kommer, og en fiskebåt langs kaien gir mulighet til å kjøpe fersk sjømat. Blant produktene som selges er også de populære, håndlagde ullsokkene fra Mor Åse som er strikket i naturull og tovet for varme og slitestyrke.
Naustet på Fogn bygger på et sterkt fellesskap. Oddbjørg og Ole ønsker å inkludere andre produsenter på øya, og legge til rette for at de kan bruke kjøkkenet eller selge produktene sine i kafeen.
«Det skal være lav terskel for samarbeid, og vi opplever at folk heier på oss,» forteller Oddbjørg.
Som målbedrift i TEAL har Naustet på Fogn fått støtte til å videreutvikle satsingen. Anders i TEAL har bidratt med utforming av kjøkken, innhenting av utstyr, matfagligrådgivning og kartlegging av hvor bærekraftig driften er. Naustet på Fogn viser hvordan gjestfrihet, samarbeid og omtanke for miljøet kan forvandle en idé til et levende verdiløfte – «litt adle sitt».